Корисні лінки

Шановні батьки!

       Просимо Вас ознайомитись із змінами у встановленні батьківської плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах міста з 1 січня 2017 року.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Бучанської міської ради від 16 грудня 2016 року № 524 «Про встановлення плати для батьків за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах міста Буча» та з метою забезпечення повноцінного харчування в ДНЗ:

  1. З 03 січня 2017 р. встановити плату для батьків або осіб, що їх замінюють, за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах міста у розмірі 90% від вартості харчування дитини в день, а саме:

-         для вихованців ясельних груп – 17.10 грн. на день;

-         для вихованців дошкільних груп – 23.40 грн. на день.

  1.   За рахунок коштів місцевого бюджету звільнено (100%) від плати за харчування батьків, або осіб, які їх замінюють, наступних категорій дітей :

-         дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

-         дітей-інвалідів;

-          дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку;

-         дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

-         дітей, батьки яких загинули в зоні АТО, або стали інвалідами (за наявності відповідно оформлених документів);

-         вихованців дошкільних навчальних закладів, батьки, або особи, що їх замінюють, мобілізовані до зони АТО, на час перебування їх в зоні АТО(за наявності відповідно оформлених документів).

  1.  Встановити пільгову оплату за харчування в розмірі 50 % для батьків:

-         вихованців дошкільних навчальних закладів із багатодітних родин;

-         дітей, батьки яких, або особи, що їх замінюють,  є демобілізованими учасниками АТО (за наявності відповідно оформлених документів);

-         дітей з сімей, які опинились у складних життєвих обставинах та перебувають на відповідному обліку  у   службі у справах дітей та сім’ї, центрі соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді  міської ради (за наявності відповідно оформлених документів).

   Батьки дитини або особи, які їх замінюють,  до 05 числа місяця, подають керівнику дошкільного навчального закладу пакет документів  про  зміну  у  статусі  дитини пільгової категорії та заяву про забезпечення харчуванням.

  Пакет документів подається до розгляду на засідання виконавчого комітету Бучанської міської ради.

Для того, щоб оформити пільгу

на безкоштовне харчування дітей в ДНЗ, необхідно подати керівнику дошкільного закладу такі документи:

Пільгова категорія Перелік документів Примітка
100 %

Діти-сироти,

діти, позбавлені батьківського піклування

- заява опікуна (піклувальника)  
- копія свідоцтва про народження дитини  
-копія рішення виконкому про призначення піклувальника  
- довідка про склад сім’ї  
- акт обстеження житлово-побутових умов проживання сім’ї У разі відсутності реєстрації у м. Буча

Діти-інваліди

- заява одного з батьків  
- копія свідоцтва про народження дитини  
- копія посвідчення дитини-інваліда  
- довідка про склад сім’ї  
- акт обстеження житлово-побутових умов проживання сім’ї У разі відсутності реєстрації у м. Буча

Діти, які проживають у сім’ї, що має статус малозабезпеченої сім’ї

- заява одного з батьків  
- копія свідоцтва про народження дитини  
- копія довідки про отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям

Довідка

 має строк дії

- довідка про склад сім’ї  
- акт обстеження житлово-побутових умов проживання сім’ї У разі відсутності реєстрації у м. Буча

Діти, які потребують корекції розумового та (або) фізичного розвитку

- заява одного з батьків  
- копія свідоцтва про народження дитини  
-витяг з протоколу діагностичного засідання ПМПК (копія з № та датою засідання)  
- довідка про склад сім’ї  
- акт обстеження житлово-побутових умов проживання сім’ї У разі відсутності реєстрації у м. Буча
Діти воїнів АТО   Документи подаються батьками до служби у справах дітей та сім’ї

50 %

Діти з багатодітної сім’ї - заява одного з батьків  
- копія свідоцтва про народження дитини  
- копія посвідчення багатодітної сім’ї  
   
- акт обстеження житлово-побутових умов проживання сім’ї У разі відсутності реєстрації у м. Буча

Діти, батьки яких, або особи, що їх замінюють,  є демобілізованими учасниками АТО

  Документи подаються батьками до служби у справах дітей та сім’ї
     
Діти з сімей, які опинились у складних життєвих обставинах та перебувають на відповідному обліку - заява одного з батьків  
- копія свідоцтва про народження дитини  
- довідка про склад сім’ї  
-копія  наказу служби у справах дітей та сім’ї про взяття на облік СЖО  

     Плата для батьків за харчування дітей у дошкільному навчальному закладі встановлена у розмірі 90 % від вартості харчування на день, а саме:
                                           для вихованців ясельних груп – 17.10грн.
                                           для вихованців дошкільних груп – 23.40 грн.
10 %  сплачується з коштів місцевого бюджету.

Відповідно до пункту 2.7. Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом МОН від 21.11.2002 р.               № 667 плата за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах вноситься щомісяця, не пізніше 20 числа поточного місяця, за який вноситься плата, до банківських установ (їх філій). У разі невнесення плати в установлені строки ці суми стягуються в порядку, визначеному чинним законодавством.

Відповідно до пункту 12 Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 р. № 305відрахування дитини з дошкільного навчального закладу 
державної та комунальної форми власності може здійснюватись у разі несплати без поважних причин батьками або особами, які їх замінюють, плати за харчування дитини протягом двох місяців. Адміністрація дошкільного навчального закладу зобов'язана письмово із зазначенням причин повідомити батьків або осіб, які їх замінюють, про відрахування дитини не менш як за 10 календарних днів.

Батькам нести персональну відповідальність за своєчасне надходження батьківської плати (не пізніше 20 числа поточного місяця, за який вноситься плата).

 Для УПСЗН

Перелік документів,

 які необхідно надати для отримання відповідної компенсації

100%

Діти-сироти,

діти, позбавлені батьківського піклування

  1. Заяву на дану виплату.
  2. Копія рішення виконкому про призначення піклувальника.
  3. Копія паспорта.
  4. Копія ідентифікаційного коду.
  5. Копія свідоцтва про народження дитини.
  6. Відкритий рахунок у банку на соціальну виплату – (відкрити рахунок тільки у банках м. Буча).

Діти-інваліди

  1. Заяву на дану виплату.
  2. Копія паспорта.
  3. Копія посвідчення дитини-інваліда.
  4. Копія ідентифікаційного коду.
  5. Копія свідоцтва про народження дитини.
  6. Відкритий рахунок у банку на соціальну виплату – (відкрити рахунок тільки у банках м. Буча).

Діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

  1. Заяву на дану виплату.
  2. Копія паспорта.
  3. Копія довідки про отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям УПСЗЗНЧК БМР.
  4. Копія ідентифікаційного коду.
  5. Копія свідоцтва про народження дитини.
  6. Відкритий рахунок у банку на соціальну виплату – (відкрити рахунок тільки у банках м. Буча).

Дітям,батьки яких загинули в зоні АТО, або стали інвалідами.

Дітям, батьки, або особи, що їх замінюють, мобілізовані до зони АТО, на час перебування їх в зоні АТО.

  1. Заяву на дану виплату одного з батьків.
  2. Копія паспорта.
  3. Документ, який підтверджує участь в АТО (або мобілізації).
    1. Копія ідентифікаційного коду.
    2. Копія свідоцтва про народження дитини.
    3. Відкритий рахунок у банку на соціальну виплату – (відкрити рахунок тільки у банках м. Буча).

50 %

Дітям із багатодітних родин

  1. Заяву на дану виплату одного з батьків.
  2. Копія паспорта.
  3. Копія посвідчення багатодітної сім’ї.
  4. Копія ідентифікаційного коду.
  5. Копія свідоцтва про народження дитини.
  6. Відкритий рахунок у банку на соціальну виплату – (відкрити рахунок тільки у банках м. Буча).

Дітям, батьки яких, або особи, що їх замінюють, є демобілізованими учасниками АТО

  1. Заяву на дану виплату одного з батьків.
  2. Копія паспорта.
  3. Документ, який підтверджує участь в АТО (або мобілізації).
  4. Копія ідентифікаційного коду.
  5. Копія свідоцтва про народження дитини.
  6. Відкритий рахунок у банку на соціальну виплату – (відкрити рахунок тільки у банках м. Буча).

Дітям з сімей, які опинились у складних життєвих обставинах та перебувають на відповідному обліку у   службі у справах дітей та сім’ї, центрі соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді  міської ради

  1. Заяву на дану виплату одного з батьків.
  2. Копія паспорта.
  3. Копія наказу служби у справах дітей та сім’ї про взяття на облік СЖО.
  4.  Копія ідентифікаційного коду.
  5. Копія свідоцтва про народження дитини.
  6. Відкритий рахунок у банку на соціальну виплату – (відкрити рахунок тільки у банках м. Буча).

Харчування в ДНЗ  здійснюється на підставі наступної нормативної бази:

       

Закони України

Постанови Кабінету Міністрів України

Спільні накази Міністерств України

Накази Міністерств України

Санітарні та будівельні правила і норми

Накази та роспорядження міської ради, виконавчого кімітету та відділу освіти

 

 

«Рекомендації щодо організації харчування дитини»

Раціональне харчування — одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плодотворної праці. Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається дитиною, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що теж викликає значні енергетичні витрати.В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.

Білки є життєво необхідними речовинами й мають особливе значення в харчуванні дітей. Насамперед це основний пластичний матеріал, що йде на побудову кліток, тканин, органів. Необхідні вони також для утворення ферментів, гормонів, гемоглобіну крові, вони формують з'єднання, які забезпечують імунітет. Білки беруть участь у процесах засвоєння жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів. Особливо велика їхня роль у засвоєнні організмом вітаміну С. У дитячому харчуванні мають врахо​вуватися якісні показники білків.

Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м’ясі, рибі, молоці, яйцях та іншому. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа.

Жири є джерелом енергії, вони необхідні для побудови клітинних оболонок, беруть участь в обміні речовин, відіграють роль запасного живильного матеріалу, забезпечують засвоєння багатьох вітамінів. Найбільш легко засвоюються організмом молочні жири (вершкове масло, вершки, сметана), сутужніше - свинячий, баранячий, яловичий жир, тому їх не рекомендується використати в харчуванні дітей дошкільного віку. Варто уникати надлишкового споживання жирів, тому що це може привести до ожиріння.

Вуглеводи – головне джерело енергії, разом з білками й жирами вони беруть участь в обміні речовин. Більша частина харчового раціону дитини складається з вуглеводів, добова норма вуглеводів в 4 рази більше, ніж жиру і білка. Вуглеводи втримуються в продуктах рослинного походження - крупах, картоплі, овочах, фруктах. Багаті вуглеводами цукор, хліб, мед, цукерки. Надлишкова кількість вуглеводів легко перетворюється в жир і нерідко є однією із причин ожиріння, а надлишок солодощів сприяє розвитку карієсу зубів.

Мінеральні речовини, що входять до складу харчових продуктів, діляться на макроелементи, (кальцій, калій, фосфор, натрій, хлор) і мікроелементи (фтор, цинк, мідь, йод). Особливе значення в харчуванні дітей надається солям кальцію й фосфору, які формують кісткову й зубну тканини, входять до складу гормонів, беруть активну участь в обмінних процесах. Кальцію властиво протизапальна й антиалергічна дія.

У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни. Вітаміни відіграють роль каталізаторів в обмінних процесах, вони необхідні для росту й розвитку кліток, тканин. Вітаміни вводяться з їжею. Як правило, вони не синтезуються в організмі. Вітаміни діляться на 2 групи: жиророзчинні (А, D, Е, К) і водорозчинні (С, В).

Вода – необхідна складова частина раціону, вона входить до складу кліток і тканин, бере участь у процесах, що забезпечують життєдіяльність організму; з водою видаляються кінцеві продукти обміну. Вода в організм надходить із продуктами (особливо багато її втримується у свіжих фруктах і овочах), а також у вільному стані (чай, компот, суп). У добу кількість рідини, що надходить в організм дітей 3-7 років, повинне бути в межах 1,5-2 л. Потреба в рідині коливається залежно від сезону року, віку, індивідуальних особливостей дитини. Надлишкова кількість води не рекомендується, тому що це веде до перевантаження нирок, серця.

 

Раціональне харчування дітей

Раціональне харчування – одна з основних умов здоров’я людини, її довголіття, плодотворної праці. Для забезпечення правильного харчування будь-якій людині необхідні три умови:

- наявність у їжі всіх необхідних інгредієнтів;

- здоровий травневий тракт;

- раціональний режим харчування.

Процес організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі складається з:

  • відпрацювання режиму і графіку харчування дітей (затверджений наказом, розміщений на стенді біля харчоблоку та в інформаційних точках групових приміщень);
  • визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини;
  • приймання продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості;
  • складання меню-розкладки;
  • приготування страв;
  • проведення видачі готових страв і буфетної продукції;
  • забезпечення певних вихованців дієтичним харчуванням;
  • ведення обліку (бракеражу, сирої та готової продукції);
  • ведення обліку оплати за харчування батьками вихованців закладу або особами які їх замінюють, а також облік дітей, батьки яких користуються певними пільгами при оплаті за харчування, та обліку дітей які отримують безоплатне харчування в закладі;
  • ведення відповідної документації щодо напрямку діяльності всіма категоріями працівників, які приймають участь в організації харчування в дошкільному навчальному закладі;
  • контроль за харчуванням (аналіз виконання норм, своєчасність оплати, дотримання санітарно-гігієнічних вимог та ін.);
  • інформування батьків про організацію харчування дітей в дошкільному навчальному закладі.

Загальне керівництво організацією харчування здійснює завідувач дошкільного навчального закладу (п.1.35 "Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 17.04.2006 № 298/227 зі змінами).

Контроль за всіма аспектами організації харчування дошкільників в навчальному закладі (згідно листу Міністерства освіти і науки України від 23.05.2012р. № 1/9-396 «Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» та "Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 17.04.2006 № 298/227) здійснюється керівником та відповідними комісіями затвердженими певними наказами.

Керівник контролює діяльність усього персоналу закладу:

  • старшої медичної сестри (складання раціонального, перспективного та щоденного меню-розкладки, розробку технологічних карт, ведення відповідної документації та ін.);
  • завгоспа (комірника) (прийомку та зберігання продуктів харчування та продовольчої сировини, дотримання умов зберігання відповідно вимог чинного законодавства, ведення документації та ін.);
  • кухарів (дотримання технології приготування їжі, доцільність використання столового інвентарю та посуду, відбір та зберігання добових проб, правил особистої гігієни та ін.);
  • підсобних робітників (якість забезпечення санітарного стану харчоблоку та посуду для приготування їжі на харчоблоці, особистої гігієни та ін.).

Особисту увагу керівник закладу приділяє питанню забезпечення дошкільного навчального закладу необхідними продуктами харчування, своєчасності їх постачання, умовам зберігання, раціональності використання (бере участь у складанні меню-розкладок); контролю роботи персоналу харчоблоку, контролю за додержанням санітарно-гігієнічних вимог як під час приготування та видачі їжі, так і безпосередньо при організації харчуванні дітей в групах.

В дошкільному закладі при видачі їжі з харчоблоку розподіл страв на порції здійснюється з урахуванням ваги та об’єму відповідно до віку дітей та зазначене у щоденному меню-розкладці (п.1.6 "Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 17.04.2006 № 298/227). Щомісяця медичною сестрою закладу проводиться аналіз норм харчування та вживаються заходи щодо їх корекції.

Продукти харчування та продовольчу сировину, які надходять до дошкільного навчального закладу, приймають від постачальника, контролюючи умови доставки, за умови обов’язкової наявності супровідних документів, які свідчать про походження, дату вироблення, якість, умови зберігання та ін. (п.4.4 «Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 17.04.2006 № 298/227), а саме: накладні, сертифікати відповідності, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи та ін. комірник, шеф-кухар та медичний працівник закладу, які несуть персональну відповідальність (обумовлено наказом) за якість прийнятих до закладу продуктів харчування та продовольчої сировини.

Згідно з чинним законодавством комірник, працівники харчоблоку та медичний персонал дошкільного навчального закладу ведуть відповідну документацію щодо даного напрямку роботи, яка передбачена певними нормативно-правовими актами (Журнал бракеражу сирої продукції, Журнал бракеражу готової продукції, Журнал здоров’я працівників харчоблоку, Зошит обліку відходів, Книга складського обліку, Журнал реєстрації заявок на продукти та ін.), які прошнуровані, пронумеровані, скріплені печаткою та підписом керівника закладу (п.1.30, 1.38 «Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 17.04.2006 № 298/227).

Працівники харчоблоку, вихователі, помічники вихователів та інші категорії працівників закладу, які мають право замінювати вихователів або помічників вихователів у виконанні їх посадових обов’язків ознайомлені з вимогами нормативно-правових актів, які регламентують організацію харчування дошкільників в навчальному закладі, систематично, згідно графіку та під особистий підпис, проходять інструктажі щодо питання. Кухарям суворо заборонено працювати без наявності меню-розкладки на даний день або отримувати продукти з комори від комірника на наступний день згідно меню-розкладки яка не завірена печаткою та підписом керівника.

Видача готових страв з харчоблоку для вживання дітьми різних вікових груп здійснюється згідно режиму харчування та відповідно до графіка видачі їжі, та не раніше ніж через півгодини після попереднього зняття проби та відбору добових проб кожної страви раціону окремо, медичним працівником закладу, або особою призначеною певним наказом, із занесенням результату проби в спеціальному журналі за особистим підписом (п. 1.22-1.23 «Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 17.04.2006 № 298/227).

Помічники вихователів доставляють їжу в групові приміщення лише в промаркованому, закритому кришками посуді та у спеціальному одязі (халат, фартух, ковпак), чистими руками та за умови відсутності дітей. Категорично не допускається сервірування столу або роздача їжі коли діти сидять за столами, дане питання постійно знаходиться на контролі керівника. Їжа роздається охолодженою, столи сервіруються відповідно меню. Вихователі разом з помічниками вихователів особливу увагу приділяють дотриманню нормативних вимог щодо виконання обов’язків чергових дітьми та формуванню культурно-гігієнічних навичок прийому їжі у дошкільників, несуть персональну відповідальність (зазначену певним наказом) за дотримання техніки безпеки, здійснення харчування дітей в дошкільному начальному закладі. (п. 1.7 «Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 17.04.2006 № 298/227).

В період епідемії та в холодну пору року з метою попередження захворюваності дошкільників, попередньо узгодивши дане питання з лікарем дошкільного навчального закладу та батьками вихованців, працівники груп забезпечують вживання дітьми фітонцидів. В літній оздоровчий період в графік харчування вводиться другий сніданок у вигляді соків або свіжих фруктів.

З метою визначення якості харчування в дошкільному закладі систематично проводяться антропометричні вимірювання дітей:

- раннього віку 1 раз на місяць,

- дошкільного віку 1 раз на квартал.

Показники антропологічних вимірювань в обов’язковому порядку доводяться до відома батьків вихованців закладу.

Новини освіти

  • 25 вересня 2017 року з 12:00 до 17:00 у  Києві відбудеться Міжнародний форум з позашкільної освіти у рамках гранту Президента України «Розроблення сучасної концепції позашкільної освіти в умовах децентралізації» (Розпорядження Президента України від 29.05.2017 р. №114/2017-рп). Освітній портал “Педагогічна преса” транслюватиме захід у режимі онлайн. Організатори форуму: Міністерство освіти і науки України,...

  • Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки Україні надало роз’яснення щодо заробітної плати вчителеві, який має диплом бакалавра. – На рівні якого тарифного розряду встановлюється ставка заробітної плати вчителеві, який має диплом бакалавра? – Постановою Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2016 р. № 974 «Про внесення зміни...

  • Міністерство освіти і науки України готове передати місцевим органам повноваження з управління професійно-технічними закладами, але майно та земельні ділянки передаватимуться лише з гарантіями, що вони не будуть перепрофільовані, приватизовані чи здані в довготривалу оренду. Про це заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час засідання Комітету ВРУ з...