Корисні лінки

 

Шановні батьки!

       Просимо Вас ознайомитись із змінами у встановленні батьківської плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах міста

УКРАЇНА

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

БУЧАНСЬКА МІСЬКА РАДА

ВІДДІЛ ОСВІТИ

08292, Київська область, м. Буча, вул. Островського,36

тел./факс (04597) 49-704, e-mail: i@bo.gov.ua

ідентифікаційний код 34357364

 

21лютого 2018                                                                     № 48 -О

Н А К А З

Про встановлення вартості харчування

дітей, які відвідують заклади дошкільної

освіти міста Буча

         З метою забезпечення дітей дошкільного віку повноцінним збалансованим харчуванням, враховуючи норми харчування дітей, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р.     № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», керуючись ст.35 Закону України „ Про дошкільну освіту ” (із змінами), наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 року № 667 «Про затвердження порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах ”, Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН, МОЗ України від 17.04.2006 р.№ 298/227 (зі змінами), рішенням виконкому Бучанської міської ради від 20 лютого 2018 р. № 65 «Про встановлення вартості харчування дітей, які відвідують заклади дошкільної освіти, що фінансуються з бюджету міста»

НАКАЗУЮ:

1. Встановити з 21 лютого 2018 року вартість харчування однієї дитини, яка відвідує заклади дошкільної освіти міста, що фінансуються з місцевого бюджету в розмірі:

1.1. для дітей ясельної групи - віком до 3(4) років - 26 грн. 00 коп. за один день;

1.2. для дітей передшкільного віку – групи віком від 3 до 6 (7) років - 34 грн. 00 коп. за один день.

2. Встановити з 21 лютого 2018 року для батьків або осіб, які їх замінюють, плату за перебування дітей у закладі дошкільної освіти в розмірі:

2.1. для дітей ясельної групи віком до 3 (4) років – 23 грн. 40 коп. за один день відвідування дитиною закладу дошкільної освіти;

2.2. для дітей еред шкільного віку – групи віком  від 3-х до 6 (7) років – 30 грн. 60 коп. за один день відвідування дитиною закладу дошкільної освіти.

 

 

3. Головному бухгалтеру відділу освіти Бутенко Н.Л. забезпечити раціональне використання бюджетних коштів для дотримання вартості харчування та норм відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».

Постійно.

4. Завідувачам закладів дошкільної освіти міста (постійно):

5. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступника начальника відділу освіти Науменко В.В.

 

 

Начальник відділу освіти         (підпис)                 О.І.Цимбал

 

Для того, щоб оформити пільгу

на безкоштовне харчування дітей в ДНЗ, необхідно подати керівнику дошкільного закладу такі документи:

Пільгова категорія Перелік документів Примітка
100 %

Діти-сироти,

діти, позбавлені батьківського піклування

- заява опікуна (піклувальника)
- копія свідоцтва про народження дитини
-копія рішення виконкому про призначення піклувальника

Діти, які проживають у сім’ї, що має статус малозабезпеченої сім’ї

- заява одного з батьків
- копія свідоцтва про народження дитини
- копія довідки про отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям

Довідка

 має строк дії!!!

Діти, які потребують корекції розумового та (або) фізичного розвитку

- заява одного з батьків
- копія свідоцтва про народження дитини
-витяг з протоколу діагностичного засідання ПМПК (копія з № та датою засідання)
Діти-інваліди - заява одного з батьків
- копія свідоцтва про народження дитини
- копія посвідчення дитини-інваліда

Посвідчення

 має строк дії!!!

Діти загиблих воїнів АТО, мобілізованих у зону АТО

Документи подаються батьками до управляння праці

50 %

Діти з багатодітної сім’ї

- заява одного з батьків
- копія свідоцтва про народження дитини Подається свідоцтво про народження тільки тієї дитини, на яку подається пільга!!!
- копія посвідчення багатодітної сім’ї

Посвідчення

 має строк дії!!!

Діти, батьки яких, або особи, що їх замінюють,  є демобілізованими учасниками АТО

Документи подаються батьками до Управління праці

Діти з сімей, які опинились у складних життєвих обставинах та перебувають на відповідному обліку

- заява одного з батьків
- копія свідоцтва про народження дитини
-копія  наказу служби у справах дітей та сім’ї про взяття на облік СЖО

    

Харчування в ДНЗ  здійснюється на підставі наступної нормативної бази:

       

Закони України

Постанови Кабінету Міністрів України

Спільні накази Міністерств України

Накази Міністерств України

Санітарні та будівельні правила і норми

Накази та роспорядження міської ради, виконавчого кімітету та відділу освіти

 

 

«Рекомендації щодо організації харчування дитини»

Раціональне харчування — одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плодотворної праці. Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається дитиною, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що теж викликає значні енергетичні витрати.В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.

Білки є життєво необхідними речовинами й мають особливе значення в харчуванні дітей. Насамперед це основний пластичний матеріал, що йде на побудову кліток, тканин, органів. Необхідні вони також для утворення ферментів, гормонів, гемоглобіну крові, вони формують з'єднання, які забезпечують імунітет. Білки беруть участь у процесах засвоєння жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів. Особливо велика їхня роль у засвоєнні організмом вітаміну С. У дитячому харчуванні мають врахо​вуватися якісні показники білків.

Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м’ясі, рибі, молоці, яйцях та іншому. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа.

Жири є джерелом енергії, вони необхідні для побудови клітинних оболонок, беруть участь в обміні речовин, відіграють роль запасного живильного матеріалу, забезпечують засвоєння багатьох вітамінів. Найбільш легко засвоюються організмом молочні жири (вершкове масло, вершки, сметана), сутужніше - свинячий, баранячий, яловичий жир, тому їх не рекомендується використати в харчуванні дітей дошкільного віку. Варто уникати надлишкового споживання жирів, тому що це може привести до ожиріння.

Вуглеводи – головне джерело енергії, разом з білками й жирами вони беруть участь в обміні речовин. Більша частина харчового раціону дитини складається з вуглеводів, добова норма вуглеводів в 4 рази більше, ніж жиру і білка. Вуглеводи втримуються в продуктах рослинного походження - крупах, картоплі, овочах, фруктах. Багаті вуглеводами цукор, хліб, мед, цукерки. Надлишкова кількість вуглеводів легко перетворюється в жир і нерідко є однією із причин ожиріння, а надлишок солодощів сприяє розвитку карієсу зубів.

Мінеральні речовини, що входять до складу харчових продуктів, діляться на макроелементи, (кальцій, калій, фосфор, натрій, хлор) і мікроелементи (фтор, цинк, мідь, йод). Особливе значення в харчуванні дітей надається солям кальцію й фосфору, які формують кісткову й зубну тканини, входять до складу гормонів, беруть активну участь в обмінних процесах. Кальцію властиво протизапальна й антиалергічна дія.

У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни. Вітаміни відіграють роль каталізаторів в обмінних процесах, вони необхідні для росту й розвитку кліток, тканин. Вітаміни вводяться з їжею. Як правило, вони не синтезуються в організмі. Вітаміни діляться на 2 групи: жиророзчинні (А, D, Е, К) і водорозчинні (С, В).

Вода – необхідна складова частина раціону, вона входить до складу кліток і тканин, бере участь у процесах, що забезпечують життєдіяльність організму; з водою видаляються кінцеві продукти обміну. Вода в організм надходить із продуктами (особливо багато її втримується у свіжих фруктах і овочах), а також у вільному стані (чай, компот, суп). У добу кількість рідини, що надходить в організм дітей 3-7 років, повинне бути в межах 1,5-2 л. Потреба в рідині коливається залежно від сезону року, віку, індивідуальних особливостей дитини. Надлишкова кількість води не рекомендується, тому що це веде до перевантаження нирок, серця.

 

Раціональне харчування дітей

Раціональне харчування – одна з основних умов здоров’я людини, її довголіття, плодотворної праці. Для забезпечення правильного харчування будь-якій людині необхідні три умови:

- наявність у їжі всіх необхідних інгредієнтів;

- здоровий травневий тракт;

- раціональний режим харчування.

Процес організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі складається з:

  • відпрацювання режиму і графіку харчування дітей (затверджений наказом, розміщений на стенді біля харчоблоку та в інформаційних точках групових приміщень);
  • визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини;
  • приймання продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості;
  • складання меню-розкладки;
  • приготування страв;
  • проведення видачі готових страв і буфетної продукції;
  • забезпечення певних вихованців дієтичним харчуванням;
  • ведення обліку (бракеражу, сирої та готової продукції);
  • ведення обліку оплати за харчування батьками вихованців закладу або особами які їх замінюють, а також облік дітей, батьки яких користуються певними пільгами при оплаті за харчування, та обліку дітей які отримують безоплатне харчування в закладі;
  • ведення відповідної документації щодо напрямку діяльності всіма категоріями працівників, які приймають участь в організації харчування в дошкільному навчальному закладі;
  • контроль за харчуванням (аналіз виконання норм, своєчасність оплати, дотримання санітарно-гігієнічних вимог та ін.);
  • інформування батьків про організацію харчування дітей в дошкільному навчальному закладі.

Загальне керівництво організацією харчування здійснює завідувач дошкільного навчального закладу (п.1.35 "Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 17.04.2006 № 298/227 зі змінами).

Контроль за всіма аспектами організації харчування дошкільників в навчальному закладі (згідно листу Міністерства освіти і науки України від 23.05.2012р. № 1/9-396 «Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» та "Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 17.04.2006 № 298/227) здійснюється керівником та відповідними комісіями затвердженими певними наказами.

Керівник контролює діяльність усього персоналу закладу:

  • старшої медичної сестри (складання раціонального, перспективного та щоденного меню-розкладки, розробку технологічних карт, ведення відповідної документації та ін.);
  • завгоспа (комірника) (прийомку та зберігання продуктів харчування та продовольчої сировини, дотримання умов зберігання відповідно вимог чинного законодавства, ведення документації та ін.);
  • кухарів (дотримання технології приготування їжі, доцільність використання столового інвентарю та посуду, відбір та зберігання добових проб, правил особистої гігієни та ін.);
  • підсобних робітників (якість забезпечення санітарного стану харчоблоку та посуду для приготування їжі на харчоблоці, особистої гігієни та ін.).

Особисту увагу керівник закладу приділяє питанню забезпечення дошкільного навчального закладу необхідними продуктами харчування, своєчасності їх постачання, умовам зберігання, раціональності використання (бере участь у складанні меню-розкладок); контролю роботи персоналу харчоблоку, контролю за додержанням санітарно-гігієнічних вимог як під час приготування та видачі їжі, так і безпосередньо при організації харчуванні дітей в групах.

В дошкільному закладі при видачі їжі з харчоблоку розподіл страв на порції здійснюється з урахуванням ваги та об’єму відповідно до віку дітей та зазначене у щоденному меню-розкладці (п.1.6 "Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 17.04.2006 № 298/227). Щомісяця медичною сестрою закладу проводиться аналіз норм харчування та вживаються заходи щодо їх корекції.

Продукти харчування та продовольчу сировину, які надходять до дошкільного навчального закладу, приймають від постачальника, контролюючи умови доставки, за умови обов’язкової наявності супровідних документів, які свідчать про походження, дату вироблення, якість, умови зберігання та ін. (п.4.4 «Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 17.04.2006 № 298/227), а саме: накладні, сертифікати відповідності, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи та ін. комірник, шеф-кухар та медичний працівник закладу, які несуть персональну відповідальність (обумовлено наказом) за якість прийнятих до закладу продуктів харчування та продовольчої сировини.

Згідно з чинним законодавством комірник, працівники харчоблоку та медичний персонал дошкільного навчального закладу ведуть відповідну документацію щодо даного напрямку роботи, яка передбачена певними нормативно-правовими актами (Журнал бракеражу сирої продукції, Журнал бракеражу готової продукції, Журнал здоров’я працівників харчоблоку, Зошит обліку відходів, Книга складського обліку, Журнал реєстрації заявок на продукти та ін.), які прошнуровані, пронумеровані, скріплені печаткою та підписом керівника закладу (п.1.30, 1.38 «Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 17.04.2006 № 298/227).

Працівники харчоблоку, вихователі, помічники вихователів та інші категорії працівників закладу, які мають право замінювати вихователів або помічників вихователів у виконанні їх посадових обов’язків ознайомлені з вимогами нормативно-правових актів, які регламентують організацію харчування дошкільників в навчальному закладі, систематично, згідно графіку та під особистий підпис, проходять інструктажі щодо питання. Кухарям суворо заборонено працювати без наявності меню-розкладки на даний день або отримувати продукти з комори від комірника на наступний день згідно меню-розкладки яка не завірена печаткою та підписом керівника.

Видача готових страв з харчоблоку для вживання дітьми різних вікових груп здійснюється згідно режиму харчування та відповідно до графіка видачі їжі, та не раніше ніж через півгодини після попереднього зняття проби та відбору добових проб кожної страви раціону окремо, медичним працівником закладу, або особою призначеною певним наказом, із занесенням результату проби в спеціальному журналі за особистим підписом (п. 1.22-1.23 «Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 17.04.2006 № 298/227).

Помічники вихователів доставляють їжу в групові приміщення лише в промаркованому, закритому кришками посуді та у спеціальному одязі (халат, фартух, ковпак), чистими руками та за умови відсутності дітей. Категорично не допускається сервірування столу або роздача їжі коли діти сидять за столами, дане питання постійно знаходиться на контролі керівника. Їжа роздається охолодженою, столи сервіруються відповідно меню. Вихователі разом з помічниками вихователів особливу увагу приділяють дотриманню нормативних вимог щодо виконання обов’язків чергових дітьми та формуванню культурно-гігієнічних навичок прийому їжі у дошкільників, несуть персональну відповідальність (зазначену певним наказом) за дотримання техніки безпеки, здійснення харчування дітей в дошкільному начальному закладі. (п. 1.7 «Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 17.04.2006 № 298/227).

В період епідемії та в холодну пору року з метою попередження захворюваності дошкільників, попередньо узгодивши дане питання з лікарем дошкільного навчального закладу та батьками вихованців, працівники груп забезпечують вживання дітьми фітонцидів. В літній оздоровчий період в графік харчування вводиться другий сніданок у вигляді соків або свіжих фруктів.

З метою визначення якості харчування в дошкільному закладі систематично проводяться антропометричні вимірювання дітей:

- раннього віку 1 раз на місяць,

- дошкільного віку 1 раз на квартал.

Показники антропологічних вимірювань в обов’язковому порядку доводяться до відома батьків вихованців закладу.

Новини освіти

  • «Освітній заклад: школа, вуз та інше стає справжнім вогнищем культури лише тоді, коли в ньому панують чотири культи: культ людини, культ Батьківщини, культ книги і культ рідного слова»                      Василь Сухомлинський Василь Олександрович Сухомлинський – непересічне явище світової педагогічної думки. Мабуть,...

  • 23 травня,  викладач Львівського кооперативного коледжу економіки і права Михайло Голубка взяв участь у презентації книги професора Інституту Східної Європи Університету “Львівський Ставропігіон”, академіка, заслуженого журналіста України, члена Національної спілки письменників України, історика, громадського діяча Богдана Сушинського  «Енциклопедія Львівської ставропігії. XV – початок XXI ст.”, яка відбулася в Львівській обласній універсальній...

  • Команда Львівського фізико-математичного ліцею здобула перемогу у «Квесті з фінансової грамотності», що днями відбувся у Львові. Переможцями також стали також ЗОШ №3, НВК «ШЕЛ», Класична гімназія при Львівському національному університеті імені Івана Франка. Вміло застосовували свої знання з фінансової грамотності, креативність, навики роботи в команді  усі 10 команд львівських школярів, які брали...